gevriesdroogd-fruit-blender

Wat is vriesdrogen?

Vriesdrogen is een speciale methode om water uit een product te halen. Vriesdrogen wordt veel toegepast in de voedingsindustrie maar ook bij geneesmiddelen. Dit wordt voornamelijk gedaan om de producten langer houdbaar te maken maar ook om het product voor andere mogelijkheden te gebruiken. Neem bijvoorbeeld koffie. Oploskoffie is gevriesdroogde koffie, het enige wat je hoeft te doen is heet water toevoegen en je kunt direct genieten van je koffie. Waar je ook bent. Zonder de koffie eerst te vriesdrogen ben je altijd afhankelijk van een koffiezetapparaat, vriesdrogen biedt dus meer mogelijkheden dan alleen conserveren. Het brengt in sommige gevallen meer gemak (denk aan soep-in-een-zakje) maar deze vriesdroogtechniek wordt bijvoorbeeld ook gebruikt wanneer boeken aangetast zijn door water.

Voordelen van vriesdrogen

De houdbaarheid hebben we natuurlijk net hierboven al benoemd maar vriesdrogen heeft meer voordelen:

  • De smaak en voedingswaarden blijft beter behouden
  • het volume neemt af
  • het gewicht van het product neemt af
  • gevriesdroogd fruit krijgt een brosse textuur wat het product een ander mondgevoel en smaakbeleving geeft.

De reden waarom gevriesdroogde producten langer houdbaar zijn is omdat het water uit het product is gehaald. Micro-organismen zoals bacteriën, gisten en schimmels kunnen zich niet zo makkelijk vermenigvuldigen in een droge omgeving. Het is daarom belangrijk om gevriesdroogde producten goed te bewaren. Hoe je dat doet vertellen we verderop in dit artikel.

Nadelen van vriesdrogen

Elk proces heeft naast voordelen ook een paar nadelen, zo ook vriesdrogen. De nadelen van vriesdrogen zijn:

  • de structuur van het product veranderd, in het geval van gevriesdroogd fruit geeft dat ook voordelen maar bij sommige producten kan dat ook een nadeel zijn

Hoe gaat het vriesdrogen precies in zijn werk?

Waarom vriesdrogen relatief duurder is komt door het proces. Vriesdrogen is een manier van drogen wat gebeurd bij temperaturen onder het vriespunt. Dit gaat bij fruit in vier stappen. Eerst wordt het fruit klaar gemaakt voor het vriesdrogen, het fruit kan bijvoorbeeld in plakjes gesneden worden, waarna het vervolgens bij een hele lage temperatuur wordt ingevroren. Denk hierbij aan temperaturen van -50 tot -80 graden Celsius.

Hoe sneller producten worden ingevroren hoe beter dit voor het product is. Door fruit snel in te vriezen ontstaan er minder grote ijskristallen en hierdoor is de kans kleiner dat de ijskristallen het fruit beschadigen.

Na het invriezen volgen twee droogstappen, de gevormde ijskristallen moeten immers verwijderd worden. De luchtdruk in de vriezer wordt langzaam verlaagd en ontstaat er een vacuüm. Tijdens dit vacuüm wordt de temperatuur langzaam verhoogt, hoeveel dit is is helemaal afhankelijk van het type fruit. Hierdoor ontstaat een sublimatie waarbij water niet eerst ontdooit maar direct verdampt. Daarna wordt het fruit in een laatste stap nog na-gedroogd en wordt het fruit verpakt.

Vriesdrogen is een perfecte manier om de smaak en de voedingsstoffen te behouden. zonder conservering te gebruiken.

Is vriesdrogen veilig en past dit binnen een gebalanceerd voedingspatroon?

Vriesdrogen is veilige manier van voedsel conserveren, er wordt niets toegevoegd aan het fruit en het product kan niet bederven mits het goed bewaard blijft.   Door gebruik te maken van gevriesdroogd fruit en fruitpoeders kan iedereen optimaal blijven genieten van deze heerlijke fruitsmaken. Wel blijft een gebalanceerd en gevarieerd voedingspatroon belangrijk.

Gevriesdroogde producten bewaren

Zoals eerder beschreven in dit artikel zijn gevriesdroogde producten lang houdbaar omdat het water uit het product is verwijderd. Om thuis de gevriesdroogde producten ook langer houdbaar te houden is het belangrijk om ze goed te bewaren. Dit houdt in dat je ze droog en luchtdicht dient te bewaren. Dit kan door de producten in een afgesloten en luchtdicht bakje te bewaren in een droge donkere omgeving.

Droogfruit.nl

Dank je wel voor het lezen van dit artikel met alle informatie over vriesdrogen. Je weet nu precies hoe onze producten gemaakt worden en hoe het vriesdrogen in zijn werk gaat. We hopen je met dit artikel meer informatie te hebben gegeven en ben jij geïnspireerd geraakt? Kijk dan eens in onze webshop voor het diverse aanbod aan heerlijke gevriesdroogd fruit en fruitpoeders!

Back to Top