GEVRIESDROOGD FRUIT
Gevriesdroogd fruit is licht van gewicht en erg crunchy. Het is geen bevroren fruit zoals het doet beweren, maar een benaming van de speciale droogmethode waarbij enkel het water uit de vrucht wordt verwijderd. Hierdoor blijft tot 97% van de aanwezige voedingsstoffen bewaard. Met andere woorden: een ideale manier om meer fruit binnen te krijgen of gerechten te versieren. Gevriesdroogd fruit is puur natuur en bevat geen toegevoegde stoffen.

Wat is gevriesdroogd fruit?
Gevriesdroogd fruit is fruit dat houdbaar is gemaakt door bijna al het vocht uit de vrucht te verwijderen, terwijl de smaak en voedingsstoffen behouden blijven. Hierdoor is het fruit lichter, knapperiger en intenser van smaak. De meeste mensen stoppen gevriesdroogd fruit in hun yoghurt, havermoutpap, ijs, bakgerecht of eten het als tussendoortje. In tegenstelling tot normaal fruit is gevriesdroogd fruit langer houdbaar. En dat terwijl er geen toegevoegde suikers of andere additieven in zitten. Puur fruit dus, maar dan zonder het fruitvocht.


Hoe wordt fruit gevriesdroogd?
Vriesdrogen werkt als volgt: vers fruit wordt vers ingevroren bij extreem lage temperaturen tot -80 graden Celsius. Vervolgens wordt de luchtdruk sterk verlaagd waardoor het vacuüm het ijs direct verdampt zónder dat het eerst vloeibaar wordt. Hierdoor wordt het fruit knapperig en blijft het smaakvol en gezond. Volgens sommige fabrikanten kan gevriesdroogd fruit – mits in de juiste omstandigheden bewaard – tientallen jaren meegaan. Vriesdrogen wordt vaak gebruikt om gezonde producten op een goedkope manier in voeding te verwerken, zoals in dit geval bij verschillende fruitsoorten. Na verwerking moet gevriesdroogd fruit gesloten en vochtbestendig verpakt worden.

Verschil tussen gedroogd fruit en gevriesdroogd fruit
Zowel gedroogd fruit als gevriesdroogd fruit zijn uitstekende methoden om fruit langer te bewaren zonder dat het voedingswaarden verliest. Door vocht te verwijderen is de kans op schimmelvorming kleiner, waardoor het fruit langer houdbaar blijft.

Het grootste verschil tussen gedroogd en gevriesdroogd fruit is dat gedroogd fruit een derde van het oorspronkelijke vochtgehalte behoudt en gevriesdroogd fruit vrijwel niks. Hierdoor is gedroogd fruit iets smeuïger en taaier van smaak dan gevriesdroogd fruit. Daarnaast heeft gedroogd fruit vaak conserveermiddelen nodig om de producten lang houdbaar te maken. Het voordeel van gedroogd fruit is dat het een zoetere smaak heeft. Gevriesdroogd fruit smaakt puurder en intenser.

Verschil tussen bevroren fruit en gevriesdroogd fruit
Net als tussen gedroogd fruit en gevriesdroogd fruit, zit er ook verschil tussen gevriesdroogd fruit en bevroren fruit. Veel mensen denken namelijk ten onrechte dat deze twee hetzelfde zijn. Het verschil is echter groot: bevroren fruit is simpelweg vers ingevroren fruit, terwijl het bij gevriesdroogd fruit het vocht uit het fruit wordt gehaald. Om die reden is bevroren fruit een stuk minder knapperig dan de gevriesdroogde variant. Daarom is bevroren fruit alleen lekker in mixen en shakes, terwijl gevriesdroogd fruit ook prima als snack of verwerking in ijs en bakgerechten te gebruiken is.

Variaties van gevriesdroogd fruit
Er bestaan ontzettend veel variaties van gevriesdroogd fruit. De meest populaire vruchten zijn: frambozen, kersen, aardbeien, appels, rode bessen, zwarte bessen, blauwe bessen, mango, cranberries en bramen. Naast de vruchten zelf kun je ook gevriesdroogd poeder kopen. Hiervoor voeg je eenvoudig de smaak en vitamine van de vrucht in kwestie aan een gerecht toe. Ideaal voor gezonde shakes of taartjes en cakes.

Waar kun je gevriesdroogd fruit voor gebruiken?
De eenvoudigste manier om gevriesdroogd fruit te consumeren is om het als snack of tussendoortje te eten. Het is ook prima te verwerken in een snackmix met verschillende ingrediënten, zoals noten. Naast snack kun je gevriesdroogd fruit prima eten met ontbijtgranen, yoghurt of ijs. Het is ook een geweldige manier om je vitamines binnen te krijgen tijdens het reizen. Het weegt namelijk bijna niks.

Door de geconcentreerde smaak is gevriesdroogd fruit een geweldige manier om intense fruitsmaak (en vaak kleur) aan een recept toe te voegen zonder extra vloeistof toe te voegen; puur natuur dus. Omdat het zo knapperig is, kan het ook worden verkruimeld of gepoederd als versiering om het uiterlijk van een gerecht te verbeteren. Je kunt het zelf verpulverd tot een fijn poeder in een blender of keukenmachine. Je kunt ook kant en klaar fruitpoeder kopen.

Dit kook en bak je met gevriesdroogd fruit
Gevriesdroogd fruit is geschikt als toevoeging voor desserts als voor hartige gerechten. Concreet wordt het door veel mensen gebruikt voor: wafels, muffins, pannenkoeken, koekjes, ontbijtgranenmix, yoghurtmix, panna cotta, chocolademousse, milkshakes, smoothies en als snack. Op het internet staan talloze gerechten waarin gevriesdroogd fruit verwerkt is.

Welke voedingsstoffen zitten er in gevriesdroogd fruit?
Gevriesdroogd fruit behoudt bijna alle voedingsstoffen (97%) van de betreffende vrucht, met uitzondering van sommige vezels.  Zonder toegevoegde suikers of andere ingrediënten biedt gevriesdroogd fruit vele voordelen.

Gevriesdroogd fruit bewaren
Bewaar gevriesdroogd fruit op een koele, donkere, droge plaats in de originele verpakking. Bewaar het fruit na opening in een luchtdichte plastic zak of bakje om de smaak, kleur en textuur te behouden. Vocht verandert de textuur van gevriesdroogd fruit, dus het is belangrijk om het na opening in een luchtdichte verpakking te bewaren. Ongeopend kan gevriesdroogd fruit tot 30 jaar* meegaan, maar alleen als het onder ideale omstandigheden wordt bewaard. Daarom is gevriesdroogd voedsel ook een populaire optie voor noodpakketten.  Wij verpakken gevriesdroogd fruit met een houdbaarheid van 8-24 maanden mits ongeopend, in de juiste condities bewaard!

Gevriesdroogd fruit voor ondernemers
Ben je ondernemer en zoek je een voordelig aanbod fruitpoeders en gevriesdroogd fruit? Kijk dan op onze pagina voor grootverpakkingen. We hebben een groot en voordelig aanbod voor bijvoorbeeld bakkerijen, chocolaterieën en patisserieën. Neem voor specifieke wensen of vragen contact op om de mogelijkheden te bespreken. Onze nieuwste producten vind je op de op deze speciale pagina.